Xlntdoggies

söndag 15 april 2012

Prins Zeven

Windanns Hampus (Zeven) 5 månader

Zeven börjar bli stora killen nu och har fyllt 5 månader. 


Zev är en rolig, charmig och cool valp som tar livet som det borde tas- med engagemang och glädje! ;o)

Ett tag trodde jag att jag skulle få en jätte-BC eftersom jag skaffat mig en kille, men han väger just nu drygt 12 kg vilket inte verkar vara speciellt stort för en kille i den åldern. Jag vill gärna att han ska hålla sig under 20-21 kg i matchvikt, men tiden får ju utvisa hur stor han blir!

Zeven är en cool kille!
Träningsmässigt har vi mest sprungit mellan hinderstöd och tagit tunnlar och vi är inne på kroppskontroll på en låda och trampa-positionen som senare ska överföras till kontaktfälten. Zeven är jätterolig att jobba med och tar alla leksaker och gillar godis.

Det enda han inte klarar av är att se andra (eller jag) köra agility bredvid honom. Därför har vi just börjat med lite "crate-games" där vi jobbar med att han ska behärska sig i buren med dörren öppen fast jag tränar med någon annan utanför. Det kommer nog att krävas lite träning där! :o)

 I övrigt så är tanken att vi ska tända honom på fåren till sommaren och att jag ska komma igång med lite vallning. Prins Zeven har ju Kung Knut att se upp till och det finns många duktiga vallhhundsförare "kring mina trakter" som har denna typ av hund. Exempelvis Eva Karlsson, Mia Avena, Maria Olsson Knutas och Ann Björkenius. Räkna med att vi dyker upp! :o)

Hinderparken blir större


Kristian i fixartagen
Det är inte bara Zev som växer utan även min hinderpark. Idag blev jag nämligen lycklig ägare till en agility-viadukt! Jag har gått och funderat på en mur i flera år och nu tog Kristian saken i egna händer och fixade till en agility-viadukt till min stora glädje!

Kristian är så otroligt händig och duktig att man bara står och gapar bredvid. Själv har jag bara förmåga att komma med idéer och färgsätta det hela och så snickrar Kristian ihop sakerna i ett nafs. 


Work of art.


Jag tror inte att Kristian använde mer än max en timme sammanlagt på det här om man bortser från införskaffande av material som vi gjorde igår. 


Nu är det mitt jobb att måla och slipa och sedan finns det en viadukt att träna på här! '


Yes!




Muren håller tävlingsmått och virke har också införskaffats för att bygga några fler hopphinder. Nu är det bara en detalj kvar. Få plats med allt på gräsmattan! 

Det mer än halvfärdiga resultatet. Nu ska den målas och slipas och så ska jag införskaffa överdel i form av delade avloppsrör. Handtag på tornen så man ska kunna flytta muren. Tänk att Kristian tänker på allt. Fantastiskt! Tack gubben! <3




tisdag 10 april 2012

Några banor från Gotland

Här kommer några banor från Gotlandstävlingen i Mars 2012 som jag konstruerat







Säsongen är igång

Ja, då kan man nog officiellt säga att säsongen är igång!


Det har blivit några tävlingar för hundarna och mig. Kit har hunnit ta två cert och sin första klass 3-vinst och Femme har börjat elda på bättre på tävlingar och vässat tider gentemot sina konkurrenter jämfört med tidigare. Själv känns det faktiskt också som jag har utvecklats vilket såklart känns bra.

Har just kommit hem från Skåne och en tredagars tävling och här blev det inte resultatmässigt något att skryta om precis. Ruskigt nära i flera lopp, men rivningar och ett och annat fall av mig satte stopp för topp-placeringar. Men det var ändå kul att köra i hallen och det var några banor som jag verkligen gillade där, jag kör bäst på banor som är "helt galna".

Eftersom jag var krasslig under veckan innan hade jag som  Kristian sade "inte lagt upp det för några världsrekord" och inte heller blev det bättre av att oljepumpen gick sönder och motorn skar i höjd med Norrköping på väg ned till Skåne... Kristian hjälpte till och hämtade den bilen så att Mija och jag kunde åka ned till Skåne i alla fall. Tur att man har en alla tiders sambo! <3

Kit tycker jag känns bättre och bättre och i sista hopp-loppet tänkte jag "fasiken vad hon driver!" Känns bra att hon har ett starkt eget driv mot linjen och hinder, på något sätt blir hon lite bättre på tävling och det är inte fy skam. Joplin var precis likadan och det är en ovärderlig egenskap. Femme är inte alls lika "på", men istället har hon många andra starka egenskaper på banan och det är dessa vi får försöka slipa till ännu mer.

Det är så skönt att det är vår (snart) så man kan träna ute!

Här är en film från Rättvik som visar Kit och Femme. Blandad kompott!


Nu är det påsklov för mig och jag ska ta det riktigt lugnt.

Ha en fin dag!

//Veronica






onsdag 7 mars 2012

Matchvikter och formtoppar

Det var ett tag sedan det skedde någon uppdatering i denna blogg. Just nu sitter jag på ett hotellrum i Piteå för att hålla agilitykurs i två dagar och kom fram till att det är utmärkt läge för att skriva några rader.

Kurser är annars något som inte är ovanligt nu för tiden då jag jobbar största delen som instruktör och hundtränare. Jag jobbar utöver detta ca 30% som tandläkare på en folktandvård i närheten och just nu tycker jag nog att tillvaron är ganska perfekt om man får säga så! :) Under vintern har jag haft privatträningar i ridhuset på Munsö och även kurser i Kungsörs hundarena. Sedan har det varit kurser på andra klubbar- skojsigt!

Kit

Kit har klassat upp sig till trean i båda genom fina lopp och placeringar i Finland. Nu tänker jag satsa stenhårt på henne och det blir faktisk all-in då jag anmält till flera spännande tävlingar både i Sverige och Europa och också anmält till landslagsuttagningarna. Landslagsuttagningen kan nog ses mest som en träning inför kommande år, men Kit känns som en hund att lita på så vi kommer nog att köra ganska hårt ändå, friskt vågat...! :)

När jag ser filmer från mina lopp i Finland så ser det bra ut och vi har fina vägar (vore trist annars). Man kan se att vi har ett fint samarbete och jobbar som ett team. Hittills har det mest varit fokus på att samla pinnarna till trean och inte lika mycket på att trycka på framåt. Nu börjar nästa steg i utmaningen och det är att satsa fullt och springa som en galen på rätt ställen. Jag kan snabbare och jag vill snabbare, Kit är mjuk, snabb och lyhörd. Årets generella mål är snabbare och säkra(re) kontaktfältshinder och säkert slalom i alla situationer. Jag har länge sagt att jag tror att Kit kommer bli en riktigt bra tävlingskompis att lita på, något som redan visat sig stämma. Hon nollade debuten i Ag3 i Finland, inte illa det heller! 2012 blir kul!!

Femme

Har haft problem med en stukad tå. Det innebär att hon vilat en period och inte kört så mycket. Jag hoppas att hon kan vara med i Rättvik. Femme ska också vara med i landslagsuttagningen och individuellt på SM.

Excel

Pensionerad från elitsatsning pga spondylos men piggare än någonsin! Tack vare simningen är hon stark som en fjällget och jag gick på promenaden idag och tänkte att det inte är helt omöjligt att hon kanske kan få starta några lopp för skojs skulle till sommaren. Excel ska så länge hon ser fräsch ut- få agera som min glädjespridare och pushare på agilityträning. Tänk att köra Excel på en hoppbana med 30 cm hinder. Spring kärring! :)

Joplin

11,5 år och fortfarande mattes pärla. Tränade hopp-tunnel här om dagen med bom på 20 cm och levde upp som i sin forna storhetstid. Bästa Loppan!


Zeven

Om du har missat det så fortsätter alltså listan. Min lilla BC-grabb är snart 4 månader och den enklaste valp jag träffat. Zeven är grym på alla sätt och vis och jag skulle bli förvånad om han inte kommer att kunna konkurrera med de snabbaste när han blivit äldre (beror nog på att jag inte hinner med i så fall :)). Han är nämligen slank, långbent med en vilja av stål och dessutom visar han redan en fantastisk vilja att "träna" och han är snabb och orädd i allt han gör naturligt. Blir intressant att se storleken, hoppas på matchvikt kring 19-20 kg, men han kommer nog upp i dryga 20-21? Kanske mer?
Just nu är han 15,5 veckor och väger 9,4 kg. Ingen liten kille, men det är just det jag vill ha- lite kraft bakom stegen. Joplin vägde 19,5 kg toppad så jag tycker att det är en fin vikt såklart (hon är ju en ganska ståtlig tjej). :) Mina andra tikar väger i form Femme 14,5 kg, Kit 15,5 kg och Excel 16,5 kg.
Spännande att följa utvecklingen!

Ja- så ser det ut. Flocken är, så när som på en tå-i form och laddade inför säsongens utmaningar!

måndag 2 januari 2012

Hundträning- min favoritträning

För mig är det roligaste med att ha hund den möjlighet man har att träna med sin vän. Jag tycker helt enkelt att det är roligast i hela världen att träna hundar. Roligast tycker jag det är att ta en ung/ otränad individ och vägleda den genom olika beteenden och forma fram en agilityhund. Att tävla är bara "grädde på moset" och personligen försöker jag se tävlingen som ett kvitto på träningen och inte som ett jagande av resultat.

Att träna hundar bjuder på motgångar lika mycket som succé. En av skillnaderna mellan olika hundtränare är förmodligen förmågan att kunna se när det är på väg att "gå åt skogen" och därefter kunna ändra det till det bättre, ju tidigare ju bättre. Hunden gör ju bara det den blir tränad att göra och tränaren får ta på sig resultatet.

Kits A-hinder

Efter en träning i julen med tävlingsinspirerad anda fick jag lite halvt panik. Kit hoppade av A-hindret för tidigt i båda "klasserna" och gjorde helt enkelt ett uselt resultat med tanke på den träning som ligger bakom och den  lyckandefrekvens vi haft genom hela träningen. Totalt tror jag Kit misslyckats 5 ggr under all träning hittils och nu misslyckades hon i 75% av försöken under samma träning. En förödande siffra för en hundtränare.

När jag analyserade detta kom jag fram till:

  • Det svängde kraftigt efter A-et i båda klasserna
  • Kit var uppe i stress
  • Kit bytte fokus från A-hinder till mig (vilket kan vara en bra sak istället för att bli helgalen)
  • Träningen på denna typ av störning har varit för dålig
Jag var rejält nedstämd efter detta och funderade fram och tillbaka. För mig är det hemskt att inte kunna korrigera en hund på plats så att den ges ett tillfälle att klara det. Detta är ju stört omöjligt eftersom man inte går runt med en "ihopfällbar" ram i bakfickan. Visst- mer träning kan göra att hon begriper detta, men för mig var det nedslående att se att hon inte hade mer hum om detta än vad hon hade på tävlingen efter den träning vi  gjort. Tävling sätter prov på hundens kunskap och med de höga mål jag har för oss så är det inte ett alternativ att hunden inte riktigt begriper vad det handlar om. Kit blir 3 år snart och jag vill inte lägga ett hav av tid på enbart A-hinder när hon är så grymt bra på annat som vi också kan förfina. Jag bestämde mig för att gå tillbaka till "2på2av" som jag haft på mina andra hundar. 

Men hur ska det gå?

På träningen igår beslöt jag mig för att testa detta och se om hon skulle förstå. Jag vinklade A-et snällt och lade dit targeten. Till min stora glädje gjorde Kit detta galant och hon var överraskande duktig även när jag höjde A-et. Det svåra är nu att få henne att tänka om och göra sitt beteende när det går fortare och under stress. Jag har ställt in mig på att diska mig under en längre tid på tävling tills hon förstår. Jag tackar dock den KF-träning jag lagft på balansbommen, för det är ju den jag lutar mig åt nu när jag inför ett "nytt beteende".

Om man ska hitta något positivt av detta så kan det vara
  • Kit har hög fart över nockeln på A-et, även igår på träning med target. Hon har fått inbyggd fart av träningen med ramen.
  • Pga ramen har jag ökat avståndet lateralt till både balans och A lite undermedvetet. Jag är inte lika medverkande i utförandet som med mina tidigare hundar. Det är kanon.
Eye- långbent kanonkula

Eftersom jag älskar att träna hundar och Maria Olsson Knutas är en superduktig fysioterapeut, duktig vallhundsförare och en rutinerad agilityförare samt en god vän som inte helt har tid att träna sin unghund Eye i agility så beslöt vi oss för att testa ett litet byte under julen. 
Maria behandlar och tränar Excel som sliter med ett bäcken som inte vill bli helt bra och jag tog hand om Eye för att påbörja agilityträningen med henne.

Eye hade innan julen inte tränats alls i agility, förutom gått igenom någon tunnel och gått mellan några hinderstöd under sommaren. Däremot är hon 18 månader och kan kampa, älskar att få godis, kan stitta, ligga och stanna och allt annat man vill ha under kontroll när man börjar. Kan det bli mer perfekt?

Jag har tränat några korta pass med henne och nu har hon ökad förståelse för hopphinder och tunnlar samt påbörjat träning med däcket. Jag måste säga att det är kul att träna med en hund som har åldern inne för att kunnna "avancera" utan att tänka på att den växer eller är en valp. Från att gå mellan hinderstöd har hon nu på ca 5 träningar kunskap att hoppa 60 cm från olika vinklar och skick från fem meter och gjorde igår bakombyte, framförbyte och tighta passager på ett hinder. Visst gör hon fel ibland, men det är ju ett sätt att visa henne det rätta. 

Eye är en korthårig, långent sköning som har en acceleration som gör att man förmodligen måste kunna skicka henne och dra tidigt. Därefter sker alltså träningen. Hur framtiden blir får vi se, men förhoppningsvis får jag låna Eye även i framtiden för träning. Eye är en kul hund med huvudet på skaft, och dessutom korthårig. <3

Fasiken vad kul det är att träna hund!

Gott nytt träningsår allihopa!